środa, 11 lutego 2015

Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem.

Mieszkaliśmy wtedy z ówczesną Narzeczoną Mą w Southampton i wybraliśmy się jednego popołudnia na randkę, na kolację, do jednej z przybrzeżnych restauracji. Było to lata temu, a pamiętam jakby to było wczoraj. Zamówiliśmy nachosy. Kształtowały się wtedy moje kulinarne smaki i danie to tak nam zasmakowało, że na dobre zagościło w naszym kulinarnym menu.

Dziś postanowiłem się tym z Wami podzielić.

Czego potrzebujemy?
Do ciasta:
-3/4 kubka mąki kukurydzianej
-1/2 kubka mąki pszennej TYP550
-ok. 1/2 kubka ciepłej wody
-dwie łyżki oleju rzepakowego
-sól łyżeczka
-duża łyżka drobno startego parmezanu
-papryka słodka sypka

Mieszamy widelcem wszystkie sypkie składniki poza papryką. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto podlewając je wodą. Zużywamy tyle wody, by ciasto było zbite i odklejało się od rąk.
Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką.

Mięso:
-250 gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina
-oregano, łyżeczka
-sól, pieprz
-cebula posiekana
-papryka ostra sypka
-kukurydza z puszki
-fasola czerwona z puszki
-pomidory z puszki
-oliwa
-starty żółty ser do posypania

Cebulę szklimy na oliwie, dorzucamy mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos.

DIP:
-jogurt naturalny
-dwa ząbki czosnku starte
-sól, pieprz
-posiekana natka pietruszki

Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu.

Na głęboki talerz wykładamy mięso, posypujemy startym serem, na środku robimy kleks z dipu i dookoła układamy nachosy.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz