Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną.
Czego użyłem?
-250 gram mąki owsianej
-150 gram mąki pszennej TYP 550
-100 gram mąki gryczanej
-łyżeczka cukru
-400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni
-50 gram drożdży świeżych
-łyżka oleju rzepakowego
-trzy duże szczypty soli
-duża garść posiekanej żurawiny
Mąki łączymy z solą, nie przesiewamy, spulchniamy mieszając widelcem.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, zalewamy połową maślanki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie zwilżając dłonie formujemy bułki, nacinamy wg uznania i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, posypujemy siemieniem lnianym.
Przed włożeniem do piekarnika nastawionego na 200 stopni smarujemy bułki mlekiem. Pieczemy 20 minut, zmniejszając temperaturę na 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz