poniedziałek, 9 lutego 2015

Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną.

To jest jedno z moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki.
Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną.

Czego użyłem?
-250 gram mąki owsianej
-150 gram mąki pszennej TYP 550
-100 gram mąki gryczanej
-łyżeczka cukru
-400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni
-50 gram drożdży świeżych
-łyżka oleju rzepakowego
-trzy duże szczypty soli
-duża garść posiekanej żurawiny

Mąki łączymy z solą, nie przesiewamy, spulchniamy mieszając widelcem.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, zalewamy połową maślanki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie zwilżając dłonie formujemy bułki, nacinamy wg uznania i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, posypujemy siemieniem lnianym.
Przed włożeniem do piekarnika nastawionego na 200 stopni smarujemy bułki mlekiem. Pieczemy 20 minut, zmniejszając temperaturę na 180 stopni.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz