Czego użyłem?
-cały kurczak; mój waży 2,19kg, więc będę go piekł 2h 19 minut
-kilka pieczarek w całości
-cebula nieobrana, przekrojona na pół
-4 ząbki czosnku w łupinach
-dwa liście laurowe
-kilka liści rukoli
Kurczaka nadziewamy cebulą, ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi.
Marynata:
-łyżka miodu
-3 łyżki oliwy
-łyżka papryki słodkiej
-łyżeczka papryki ostrej
-duże szczypty: majeranku, estragonu, lubczyku, rozmarynu i kolendry (ucieramy w moździerzu z dwoma ząbkami czosnku)
-duża szczypta soli
Utarte przyprawy łączymy z oliwą, miodem i paprykami oraz solą. Zalewamy tym kurczaka i oklepujemy po całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na 3h.
Duży rondel nacieramy oliwą, wkładamy doń kurczaka i polewamy go marynatą, która ociekła na dno miski, w której mięso się marynowało.
Wkładamy do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Przypominam, że pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Mój ma 2,19kg, więc piekę go 2 godziny i 19 minut.
Na godzinę przed końcem, przewracamy kurczaka na drugą stronę i wrzucamy w całości pieczarki skropione oliwą.
Do kaszy:
-200 gram kaszy jaglanej
-puszka zielonego groszku konserwowego
-puszka pomidorów krojonych
-3/4 szklanki wywaru warzywnego
-sól, pieprz
-tymianek
-parmezan
-masło
Wywar, (na tę ilość kaszy szklanka), podgotowujemy w głębokim rondlu, wrzucamy kaszę. Gotujemy do momentu, aż kasza będzie na pół-twardo. Wrzucamy pomidory z puszki, gotujemy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Wrzucamy odsączony groszek. Przyprawiamy solą i pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Dodajemy łyżkę masła, łyżkę startego parmezanu i mieszamy delikatnie.
Gdy kurczak będzie gotowy posypujemy go liśćmi świeżej rukoli. Dajemy mu odpocząć 10 minut przed pokrojeniem.
Wybrane części kurczaka podajemy z przygotowaną kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz