piątek, 27 lutego 2015

Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym.

Uwielbiam wątróbkę. W zasadzie to jest jedyny podrób, który jadam. Chcąc jednak odkrywać nowe i łączyć w jedną, spójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych.
I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym.

Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)?
-300 gram wątróbki drobiowej
-12 serduszek kurzych
-makaron do lazanii
-śmietanka 30% 
-jabłko
-pór część biała
-8 dużych pieczarek
-150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego
-wino białe półwytrawne
-świeże oregano
-masło klarowane
-sos sojowy
-sól, pieprz
 

Na klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut.



Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy.


Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia.



Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością sera, dodajemy wątróbkę z pieczarkami. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się farsz. Na końcu posypujemy grubą warstwą sera i zalewamy wszystko sosem, który nam został z wątróbki.
Wkładamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni. Rynienki przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz