niedziela, 22 lutego 2015

Śniadaniowy suflet jajeczny z pomidorem, zieloną papryką i plastrem szynki.

Wczoraj był jeden z najciekawszych dni w moim życiu. Naoglądałem się sporo przez te trzydzieści lat (ponad), pozwiedzałem również trochę, ale nic,  no może poza narodzinami mojego dziecka przy których byłem, albo feedback'owe "tak"  w dniu oświadczyn, nie sprawiło mi tyle radości co wczorajszy dzień spędzony w profesjonalnej kuchni w jednej z najlepszych restauracji na Śląsku. Ale cii na razie nic więcej nie napiszę. Wszytko w swoim czasie, a teraz jest czas na przygotowanie niedzielnego śniadania dla rodzinki z sufletem jajecznym w centralnym punkcie.

Czego użyłem, dla trzech porcji?
-3 jajka; możecie dać więcej jaj jeżeli chcecie, by suflet był wyższy
-pół pomidora, obranego ze skóry pokrojonego na trzy części
-3 plastry szynki
-masło
-pokrojona w paski zielona papryka
-sól, pieprz
-posiekany świeży szczypiorek
-kawałek cebuli posiekanej
-parmezan

Kokilki smarujemy masłem.
Piekarnik na termoobieg rozgrzewamy do 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy razem z solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Na bok kokilki dajemy plaster szynki, na drugą stronę trzy piórka papryki, na spód łyżeczkę cebuli. Wylewamy masę jajeczną do połowy 1/3 wysokości kokilki, zatapiamy w niej pomidora.
Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą, tak by kokilki były zatopione do połowy. Pieczemy około 20 minut.

Po upieczeniu posypujemy parmezanem (opcjonalnie)









1 komentarz: