Składniki jakich używamy:
Na ciasto
-150 gram mąki pszennej TYP550
-100 gram miękkiego masła
-50 gram cukru pudru
-jedno żółtko
Na masę:
-200ml śmietanki 30%
-dwie duże łyżki śmietany 36%
-duża łyżka kakao
-150 gram czekolady gorzkiej
-50 gram czekolady mlecznej
-cukier waniliowy
-skórka pomarańczy
-jajko
-dwa banany
-garść orzechów włoskich
Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko i formujemy kulę. Zawijamy ją w folie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika.
W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół.
Banany kroimy na pół-plastry, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy naszą masą czekoladowa. Rozprowadzamy po całym naczyniu.
Wkładamy do piekarnika w temperaturze 190 stopni na 15 minut. Po
wyciągnięciu posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami włoskimi.
Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy przed podaniem na 1,5h do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz