Jak wyżej pisałem sposób na bulion możecie pobrać z wczorajszego przepisu tutaj.
Dodatkowo będą potrzebne:
-por część biała i zielona, posiekany
-masło klarowane łyżeczka
-białe wino wytrawne, 1/3 szklanki
-biały pieprz, pieprz czarny, sól
-kostka serka topionego; wybrałem tylżycki
-łyżka gorgonzoli
-ser edamski starty, dwie czubate łyżki
-ser twardy długo dojrzewający np grana padano
-szpinak świeży liście, spora garść
-oliwa
-około 1l bulionu
-kromka chleba pełnoziarnistego
Por szklimy na maśle, podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy serek topiony, edamski i gorgonzolę. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko blenderem. Doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku (sól nie zawsze będzie potrzebna).
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na minutę szpinak, solimy i pieprzymy.
Z kromki chleba robimy grzankę w opiekaczu.
Na talerz wykładamy szpinak, zalewamy gorącą zupą, dodajemy grzankę i posypujemy świeżo startym grana padano.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz