poniedziałek, 9 lutego 2015

Śniadaniowe wariacje z jajka, czyli suflet jajeczny z szynką i serem na porach.

Uwielbiam poniedziałki!
No nie wszystkie, ale właśnie dziś siedzę sobie w domu, trochę chory, ale siedzę i nie muszę się nigdzie ruszać, a czas na dodatek umila mi zabawa z moim synkiem, który ma ferie. To jest to! Będzie to trwało tylko kilkanaście godzin, ale uwielbiam to, jak Włosi mawiają,  "dolce far niente", czyli słodkie nieróbstwo.
Na początek śniadanie.

Czego użyłem:
-jajko wbite do miseczki
-plaster szynki
-plaster żółtego sera
-trochę posiekanej pory podsmażonej na maśle
-sól, pieprz


Zeszklony na maśle por przekładany do kokilki, którą wypełniamy na brzegach z jednej strony zwiniętym plastrem szynki, z drugiej serem. Przekładamy ostrożnie jajko, solimy i pieprzymy z wierzchu. Wkładamy do piekarnika do kąpieli wodnej w termoobiegu 180 stopni, (kokilkę wstawiamy do miski żaroodpornej wypełnionej wodą do 1/2 wysokości kokilki) na 12-15 minut.

Smacznego!





 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz