wtorek, 24 lutego 2015

Jak zrobić kluseczki do zup?

Bardzo lubię kluseczki. Do zup, sosów. Tak mnie jakoś naszło i szybko dziś zrobiłem do mojej zupy paprykowej.

Jak je przygotować?
-jajko
-100 gram mąki TYP550
-woda, dwie łyżki
-sól
-olej rzepakowy
-szczypta kurkumy

Możecie zrobić większą ilość, pamiętajcie tylko, że na 100 gram mąki trzeba użyć jednego jajka.

Do przesianej mąki ze szczyptą soli i kurkumy wbijamy jajko i zagniatamy cisto, dodajemy kilka łyżek wody, by ciasto było gęste, ale nie twarde (w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na makaron).
Do głębokiego garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i doprowadzamy  do wrzenia. Za pomocą kciuka, palca wskazującego i środkowego lepimy małe kluseczki.Gotujemy od momentu wypłynięcia około 11 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz