czwartek, 19 lutego 2015

Paluchy żytnio - owsiane z pestkami dyni na maślance.

Tak na koniec tego kulinarnego, szalonego dnia zrobiłem jeszcze świeże pieczywo. Tym razem paluchy żytnie z mąką owsianą i pestkami dyni.

Czego użyłem?
-kubek mąki żytniej
-dwa kubki mąki owsianej
-kubek maślanki
-50 gram drożdży
-łyżeczka soli
-pestki z dyni

Mąki łączymy z solą mieszając wszystko widelcem.
Maślankę podgrzewamy do temperatury 39 stopni. Drożdże rozkruszamy zasypujemy je cukrem i łączymy z maślanką. Odstawiamy na 10 minut. Zaczyn łączymy z mąką i wyrabiamy zbite ciasto, oklepujemy je oliwą i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Za pomocą zwilżonych dłoni, formujemy bułki, nacinamy je w połowie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50 stopni i wkładamy bułki na 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy pieczywo z piekarnika, podkręcamy temperaturę do 200 stopni w międzyczasie smarując bułki mlekiem i posypując je pestkami z dyni.

Pieczemy przez 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz