poniedziałek, 2 lutego 2015

Panini serowe z fougassem kukurydzianym, rukolą i świeżą sałatką z ogórka i melona.

Wczoraj wieczorem dopadła mnie chęć na coś świeżego, ale jednocześnie na ciepło.
Zrobiłem przegląd lodówki i w myśl, że w mej kuchni nic nie powinno się zmarnować użyłem kilku przygotowanych wcześniej dodatków, by stworzyć oryginalną kanapkę na ciepło ze świeżymi dodatkami.

Znalazłem:
-przygotowane pieczywo kukurydziane Fougasse
-ser żółty edamski
-rukola
-pomidorki koktajlowe
-ogórek zielony
-sos, który wykorzystałem do przygotowanych w sobotę hamburgerów; do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu.

Dodatkowo użyłem:
-szczypiorek, posiekany, mała łyżeczka
-sól, pieprz
-oliwa, łyżeczka
-ocet cydrowy, łyżeczka

Bułkę przekrawamy na pół, każdą połówkę obkładamy plasterkiem sera i zapiekamy 5 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku - termoobieg.

Ogórek, bez gniazda nasiennego oraz kawałek melona zielonego kroimy na małe kosteczki. Łączymy z oliwą, octem cydrowym, szczypiorkiem; solimy i pieprzymy do smaku.

Składamy kanapkę.
Na ser w jednej z połówek dajemy łyżkę sosu, i układamy na tym rukolę i pomidorki koktajlowe, podlewamy sosem i zamykamy kanapkę drugą połówką pieczywa. Na górę wykładamy sałatkę z ogórka i melona.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz