Czego użyłem?
-150 gram mąki owsianej
-80 gram mąki pszennej TYP550
-200 gram mąki żytniej TYP720
-40 gram drożdży świeżych
-łyżeczka cukru
-kubek mleka ciepłego, temperatura ok 39 stopni
-ok. 1/2 kubka wody ciepłej przegotowanej
-łyżka soli
-3 łyżki oleju rzepakowego
-duża garść siemienia lnianego
-50 gram otrębów
-płatki owsiane do posypania
Mąki z solą przesiewamy.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego.
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Formujemy bułki. Układamy na papierze do pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem lub wodą. Posypujemy płatkami owsianymi, delikatnie je uklepując.
Wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz