czwartek, 5 lutego 2015

Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym.

Mój pierwszy chleb żytni na własnym żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego.

Czego użyłem?
-150 gram mąki owsianej
-80 gram mąki pszennej TYP550
-200 gram mąki żytniej TYP720
-40 gram drożdży świeżych
-łyżeczka cukru
-kubek mleka ciepłego, temperatura ok 39 stopni
-ok. 1/2 kubka wody ciepłej przegotowanej
-łyżka soli
-3 łyżki oleju rzepakowego
-duża garść siemienia lnianego
-50 gram otrębów
-płatki owsiane do posypania

Mąki z solą przesiewamy.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego.
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Formujemy bułki. Układamy na papierze do pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem lub wodą. Posypujemy płatkami owsianymi, delikatnie je uklepując.

Wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz