Dziękuję za ten podarunek, a oto przepis z wykorzystaniem tych krewetek dedykowany specjalnie Pani Znajomej-Nieznajomej.
Nie do uwierzenia...
Czego użyłem?
Wywar z warzyw:
-marchew, seler
-pietruszka
-ziele angielskie
-dwa liście laurowe
-por, część zielona
-pieprz czarny kilka ziaren
-ząbek czosnku
-kawałek cukinii
-cebula przepalona
-sól
Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy łyżeczkę soli.
Do risotta:
-ryż arborio
-kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu
-suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka)
-szafran
-starty parmezan
-sól, pieprz
-białe wino półwytrawne; pół szklanki
-tymianek
-por
-oliwa
-cebula
-masło klarowane, łyżeczka
-masło łyżka
Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy łyżkę klarowanego masła zasypujemy szklanką ryżu.
Gdy ryż stanie się transparentny podlewamy go winem. Gdy wsiąknie i odparuje płyn dodajemy grzyby z wywarem. Mieszamy i zostawiamy, by znów płyn wsiąknął i odparował. Dodajemy tymianek i pokrojonego kurczaka. W kolejnym etapie wlewamy chochle naszego wywaru z warzyw. Mieszamy i znów odczekujemy momentu, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy do chwili, aż ryż będzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy masło, parmezan i małą szczyptę szafranu. Mieszamy wszystko do połączenia składników, tak by risotto było aksamitne.
Krewetki:
-200 gram krewetek pozbawionych przewodu i pancerzyka
-50 gram masła
-dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
-szczypta soli
Masło podgrzewamy, wrzucamy krewetki, smażymy 3-5 minut, solimy i zasypujemy pietruszką. Podsmażamy jeszcze minutę i odsączamy na sicie, z tłuszczu.
Krewetki podajemy na wyłożonym na talerzu risottcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz