W nadchodzącą niedzielę mamy gości. Jeden z ich jest specjalny. Nasza przyjaciółka, która będąc w zaawansowanej ciąży czeka na planowaną na poniedziałek cesarkę. Myślę, że osłodzę jej to wyczekiwanie kawałkiem przepysznego ciasta.
Czego potrzebujemy?
Do spodu:
-250 gram sucharków
-garść płatków owsianych
-4 duże łyżki kremu orzechowego
Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar wody, mieszamy i wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy spód.
Masa gruszkowa:
-2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego
-masło ok 200 gram
-3/4 szklanki cukru trzcinowego
-3 gruszki
-sok z 1/2 cytryny
-mleko około 400 ml
Obrane gruszki, pokrojone w małe kosteczki podlewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy by trochę przeschły.
Z ilości w/w mleka odlewamy kubek i doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy gruszki. Mieszamy delikatnie.
Na spód przekładamy masę. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje obkładamy bananami skropionymi cytryną i zalewamy galaretką.
Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar wody, mieszamy i wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy spód.
Masa gruszkowa:
-2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego
-masło ok 200 gram
-3/4 szklanki cukru trzcinowego
-3 gruszki
-sok z 1/2 cytryny
-mleko około 400 ml
Obrane gruszki, pokrojone w małe kosteczki podlewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy by trochę przeschły.
Z ilości w/w mleka odlewamy kubek i doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy gruszki. Mieszamy delikatnie.
Na spód przekładamy masę. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje obkładamy bananami skropionymi cytryną i zalewamy galaretką.
Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz