czwartek, 19 lutego 2015

Jak zrobić dobry domowy makaron?

Ibuprofen zaczyna działać, gorączka spada, więc nie mogę wykorzystać tego przeznaczonego na chorowanie dnia, tylko leżąc w łóżku. Wziąłem się wiec za domowy makaron.

Czego użyłem?
-100 gram mąki pszennej TYP550
-jajko
-łyżeczka oliwy
-duża szczypta soli

Możecie zrobić większą ilość makaronu. Zasada jest taka, że na 100 gram mąki dajecie jedno jajko.

Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy do środka jajko i zaczynamy zagniatać dodając oliwę. Zagniatamy około 8 minut, aż ciasto stanie się twarde, zbite i jednolite. Odstawiamy je na godzinę (nie do lodówki) zawinięte w folię spożywczą.
Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanym mąką blacie na cienki placek, posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na centymetrowe paski. Makaron powinien trochę przeschnąć. Zostawiamy go na blacie posypanym mąką na około godzinę.
W gotującej, osolonej wodzie wystarczy mu 5-7 minut. Po odcedzeniu nie zalewamy go zimną wodą, a skrapiamy oliwą.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz