Na pocieszenie zafunduje domownikom pyszne owocowe drożdżówki z posypką kakaową. A co niech mają! No dobra, niech ja mam, bo synek wyjechał na ferie, a Żona Ma jak zje jedną to będzie dobrze.
Czego potrzebujemy?
-3 i 1/2 kubka mąki przesianej TYP550
-1/2 kubka mleka ciepłego temperatura ok 39% do zaczynu
-1 kubek mleka do ciasta
-szczypta soli
-łyżka miodu
-cukier waniliowy
-dwie garście cukru trzcinowego
-40 gram świeżych drożdży
-łyżeczka cukru
-4 łyżki kakao
-frużelina owocowa
-borówki
-płatki migdałów
-łyżka oleju rzepakowego
-semolina do posypania
Do posypki
-dwie duże łyżki otrębów owsianych
-garść mąki TYP450
-50 gram masła
-garść cukru
Wszystkie składniki na posypkę zagniatamy i wyrabiamy, aż będą miały grudkowatą, sypką konsystencję.
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i dwie garście cukru; łączymy z mąką i zaczynem. Dosypujemy kakao i wyrabiamy na elastyczną kulę dodając łyżki oleju.
Odstawiamy na 40 minut.
Blat posypujemy semoliną, wykładamy ciasto i rękoma rozciągamy na kształt prostokąta.
Posypujemy semoliną również z wierzchu. Smarujemy dokładnie całą powierzchnię frużeliną, posypujemy borówkami i płatkami migdałów. Zakładamy ciasto na trzy do środka, kroimy na 4 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy. Zaplatamy jak do warkocza i potem zamykamy w wianek.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, po czym zmieniamy temperaturę na 175 stopni i pieczemy 22 minuty.
Opcjonalnie możemy posmarować jajkiem, będą bardziej błyszczące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz