niedziela, 29 marca 2015

Bułeczki serowe z masełkiem czosnkowym.

Goście się u nas zasiedzieli, dodatkowo jeszcze po południu dołączyli do nas dodatkowi, no to przygotowałem im na szybko taką przekąskę.


Jak je przygotować?
-2,5 kubka mąki pszennej TYP550
-3/4 kubka mleka podgrzanego temperatura ok. 39 stopni
-50 gram drożdży świeżych
-jajko
-łyżeczka soli
-mała garść cukru
-dwie łyżki oliwy
-masło
-4 ząbki czosnku
-czosnek niedźwiedzi
-ser żółty starty

Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.

Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na cztery pasy i każdy pod skosem na trzy części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni.

Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół.
Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy serem lekko uklepując.
Wstawiamy na 18 minut do piekarnika.


Masło ścieramy na tarce, łączymy z zgniecionymi ząbkami czosnku i z łyżeczką czosnku niedźwiedziego.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz