Czego nam potrzeba?
Ciasto:
-dwa kubki mąki TYP550
-3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni
-łyżka oliwy
-mała szczypta soli
-jajko
Wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie do jego rozciągania wałek nie powinien być potrzebny. Gdy ciasto będzie cieniutkie, wykrawamy szklanką koła i każde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi.
Gotujemy je w osolonej wodzie z łyżką oliwy przez dwie minuty od wypłynięcia.
Farsz:
-puszka ciecierzycy
-por
-oliwa
-pieczarki
-wino białe półwytrawne
-sos sojowy
-pieprz
-sól
Ciecierzycę gotujemy w wodzie z solą kilka minut. Por posiekany szklimy na oliwie; solimy, pieprzymy i podlewamy winem. Dodajemy pieczarki również posiekane, podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego. Smażymy kilka minut, dodajemy odcedzoną ciecierzycę, mieszamy, ściągamy z ognia i miksujemy blenderem. Odstawiamy do wystudzenia.
Salsa:
-rukola
-nerkowce
-oliwa
-wino do farszu użyte
-sól, pieprz
Wszystkie składniki z dwiema łyżkami wina miksujemy blenderem, przesmażamy na patelni.
Dodatkowo użyłem startego parmezanu, którym posypałem pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz