sobota, 28 marca 2015

Tradycyjne zapiekanki z szynką na chlebie z sosem żurawinowym.

Dziś mieliśmy w planach wyjście na obiad do restauracji jednak plany się trochę zmieniły i ostatecznie wychodziliśmy na kolację. Nie mieliśmy możliwości ugotowania już niczego w domu, więc postawiłem na szybki lunch. Działamy z zapiekankami.

Jak je przygotować?
-kilka kromek chleba; u mnie sojowo-dyniowy z pestkami dyni
-plastry szynki pokrojone
-żółty ser posiekany na grubych oczkach
-żurawina moczona w syropie wiśniowym
-ząbek czosnku
-majonez
-śmietanka 30%
-sól, pieprz

Ser łączymy z szynką, umieszczamy na chlebie i zapiekamy w piekarniku około 8 minut w funkcji termoobieg w temperaturze 180 stopni.

Posiekaną żurawinę łączymy z czosnkiem, łyżeczką majonezu i śmietanki 30%. Solimy i pieprzymy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz