poniedziałek, 9 marca 2015

Paluchy bułki wielozbożowe z pestkami dyni.

W weekend przygotowałem świeżą porcję pieczywa. Trochę eksperymentów z różnymi mąkami zrobiłem i nie wiedziałem do końca jak to wyjdzie. Efekt jest taki, że po trzech dniach bułki dalej są mięciutkie i gotowe do spożycia. Lubię jednak chrupie pieczywo, więc wystarczyło wrzucić na minutkę do opiekacza...

Czego użyłem?
-kubek mąki owsianej
-kubek mąki pszennej TYP500
-pół kubka mąki żytniej TYP720
-pół kubka mąki orkiszowej
-50 gram świeżych drożdży
-3/4 kubka mleka 2%
-pestki z dyni
-mała łyżeczka soli


Mąki mieszamy widelcem z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto.

Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na trzy pasy i każdy kawałek na kolejne trzy pasy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni.

Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół.
Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy pestkami dyni lekko uklepując.
Wstawiamy na 18 minut do piekarnika.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz