Robimy, więc świeżą porcję pieczywa.
Czego potrzebujemy?
-1 i 1/2 kubka mąki pszennej TYP550
-1 kubek mąki żytniej TYP720
-50 gram drożdży świeżych
-kubek mleka
-łyżeczka cukru
-olej rzepakowy
-garść pestek z dyni
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około 39 stopni, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Mąki spulchniamy mieszając widelcem, solimy łyżeczką soli. Wlewamy do nich zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy pestki dyni i łyżkę oleju rzepakowego.
Formujemy kulę, oklepujemy olejem rzepakowym i wkładamy do porcelanowej miski, przykrywamy ściereczką odstawiamy na 1,5h.
Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy bułki, nacinamy i odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz