wtorek, 17 marca 2015

Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym.

Dziś obiad pod hasłem nie wyrzucaj z lodówki tego, a pomyśl co z tego wyczarować, czyli wracamy do zasady, że w kuchni mej nic się nie marnuje.
Przyjechali rodzice moi wspaniali i nie wiedzieć po co przywieźli smażonych drobiowych kotletów w panierce chyba z pięć sztuk. No masakra.
Ile można jeść kanapek na kolację z takim kotletem, głodnemu by się przejadło. Już to miałem dziś wyrzucić, jednak coś mnie pod sercem zabolało i się w ostatnim momencie opamiętałem.

No i robię zmasakrowane drobiem burrito.

Czego nam będzie potrzeba?
Najpierw ciasto na placki:
-100 gram mąki kukurydzianej
-100 gram mąki pszennej TYP550
-4 łyżki oliwy
-łyżeczka soli
-120 ml wody gorącej

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki.


Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia.

Farsz:
-kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?)
-kilka posiekanych pieczarek
-kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną)
-fasola czerwona
-pomidory z puszki
-masło
-oliwa
-czosnek niedźwiedzi
-oregano
-sól, pieprz
-papryka czerwona słodka i ostra oraz wędzona słodka
-cebula suszona

Por posiekany szklimy na maśle z oliwą, dodajemy pieczarki. Po chwili dorzucamy fasolę. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy po łyżeczce papryk ostrej i słodkiej i pół łyżeczki wędzonej. Dodatkowo dorzucamy szczyptę czosnku niedźwiedziego i oregano. Wlewamy puszkę z pomidorami i dorzucamy pokrojone w kostkę kotlety drobiowe.
Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut.

Sos:
-łyżka majonezu
-łyżka jogurtu naturalnego
-posiekana drobno żurawina, lub łyżeczka powideł z żurawiną
-ząbek czosnku zgnieciony
-kolendra w ziarnach z pieprzem zgnieciona w moździerzu
-opcjonalnie szczypta curry

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić na min 1.5h do lodówki.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz