Najpierw bulion:
-wędzone kości
-4 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-dwa ząbki czosnku
-liście z kalafiora
-cebula podpalona
-kilka liści laurowych
-kilka kulek ziela angielskiego
-sól
-pieprz ziarnisty czarny
Kości zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy warzywa, gotujemy na wolnym ogniu około 1.5h.
Dodatkowo:
-kalafior
-boczniaki
-masło
-sól, pieprz
-starty ser długodojrzewający
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy różdżki kalafiora (kilka sobie zostawiamy), gotujemy 15 minut. Miksujemy blenderem. Można dodać łyżkę śmietany 12% przed zmiksowaniem.
Różdżki kalafiora kroimy na grube pasy i grillujemy posolone i skropione oliwą.
Boczniaki smażymy na maśle, dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz