piątek, 13 marca 2015

Krem z kalafiora na bulionie z kości wędzonych ze smażonymi boczniakami.

Wczoraj naszedł mnie smak na zupę kalafiorową, chodzi tak do teraz za mną ten kalafior, więc zabieram się za niego.

Najpierw bulion:
-wędzone kości
-4 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-dwa ząbki czosnku
-liście z kalafiora
-cebula podpalona
-kilka liści laurowych
-kilka kulek ziela angielskiego
-sól
-pieprz ziarnisty czarny

Kości zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy warzywa, gotujemy na wolnym ogniu około 1.5h.

Dodatkowo:
-kalafior
-boczniaki
-masło
-sól, pieprz
-starty ser długodojrzewający

Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy różdżki kalafiora (kilka sobie zostawiamy), gotujemy 15 minut.  Miksujemy blenderem. Można dodać łyżkę śmietany 12% przed zmiksowaniem.

Różdżki kalafiora kroimy na grube pasy i grillujemy posolone i skropione oliwą.
Boczniaki smażymy na maśle, dodajemy soli i pieprzu do smaku.



Do miseczki nalewamy zupę, posypujemy serem i wykładamy kalafior z boczniakami. Dodałem zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz