niedziela, 8 marca 2015

Suflet jajeczny z szynką i parmezanem z sałatką z sałaty lodowej.

Nie ma zbyt wiele do powiedzenia przy tym poście. W jednym zdaniu: śniadanie do łóżka na Dzień Kobiet, przy stole zjedzone.

Czego użyłem?
Suflet na dwie porcje:
-3 jajka
-dwa plastry szynki
-kawałek startego parmezanu
-sól, pieprz
-masło

Kokilki smarujemy masłem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą do 1/3 wysokości kokilki.
Jajka ubijamy z solą i pieprzem na puszysto.
Na dno kokilki dajemy pokrojoną w małą kostkę szynkę i starty parmezan, zalewamy jajkiem.
Wkładamy na 18 minut do piekarnika, funkcja termoobieg, w temperaturze 175 stopni.



Sałatka:
-posiekana sałata lodowa
-groszek zielony
-jabłko starte
-ogórek kiszony w kostkę pokrojony
-majonez
-pieprz

Wszystkie składniki łączymy razem.

Dodatkowo:
-pieczywo podgrzane w opiekaczu
-ser
-pomidor