poniedziałek, 16 marca 2015

Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana.

Cykl Obiadów za 10zł uświadamia mi okrutnie, że czas płynie nieubłaganie. Dopiero co był poniedziałek i ostatni przepis z cyklu publikowałem, a tu już nad kolejnym trzeba przysiąść i pomyśleć.

Dziś będzie odwołanie do prostego obiadu, który gościł często na moim stole, gdy byłem dzieckiem. Nie pamiętam kiedy to jadłem, ale wciąż pamiętam smak.
Rzecz o mortadeli będzie.

Czego potrzebujemy i ile to będzie kosztowało?
-400 gram mortadeli, koszt 5,53zł/kg; koszt zużytej 2,12zł
-500 gram ryżu brązowego; koszt 2,59zł/kg; koszt zużytego 1,29zł
-jajko 0,29gr
-porcja rosołowa z kury i skrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł
-warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł
-sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
-groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł
-mleko kilka łyżek; koszt około 0,12zł
-bułka tarta; używam swojej zrobionej z pieczywa
-olej rzepakowy do smażenia ok. 0,35zł

Koszt łączny dla 4 porcji wyniesie 10,23zł. Nalatałem się dziś po marketach i bazarze, by zmieścić się w tej kwocie. Szukałem najtańszych produktów i okazuje się, że mięsny za rogiem ma o wiele lepsze ceny niż owołane Tesco.

Mortadelę kroimy na cm paski.
Jajko bełtamy z pieprzem i mlekiem. Mortadelę obtaczamy w bułce, następnie w jajku i znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność.

Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym.

300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy.
Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić poniżej), wrzucamy ryż i groszek, oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania.

Umyte mięso zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane i umyte warzywa do bulionu oraz 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Prosto, domowo i bardzo smacznie!
Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz