czwartek, 12 marca 2015

Tatar z łososia i awokado pod olęderem z grznką oliwą skropiną.

Dziś na specjalne życzenie jednej z Was miało być jako sadzone. Miałem już skomponowane w głowie dodatki i już zabierałem się za przygotowywanie, sięgam po jajko, a tu klops. Pierwszy raz chyba zabrakło w domu mym jajek. Niesamowite.
Obiecuję zatem, że jajko będzie jutro, a dziś muszę zadowolić się łososiem.

Czego użyłem?
-łosoś wędzony
-kawałek awokado
-oliwa
-świeży sok z mandarynki
-starty ser twardy długodojrzewający u mnie Olęder
-cykoria czerwona
-pieczywo żytnie
-pomidor suszony, bazylia, czosnek, sól, pieprz utarte w moździerzu

Łososia i awokado pokrojone w kosteczki łączymy z oliwą i łyżeczką soku z mandarynki. Pieprzymy do smaku, wkładamy do małej foremki, uklepujemy i przekładamy podważając boki na talerz.
Pieczywo przekrawamy, skrapiamy oliwą i posypujemy przygotowaną w moździerzu przyprawą.
Nad całością ścieramy ser i skrapiamy oliwą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz