piątek, 13 marca 2015

Grillowany bakłażan pod jajkiem sadzonym.

Tak jak obiecałem wczoraj, dziś na śniadaniowym talerzu główną rolę gra jajko sadzone. Ot takie proste, a nie każdemu wychodzi. Ja lubię, gdy białko jest dobrze ścięte, a żółtko po dotknięciu widelcem, czy nożem rozlewa się wokół. Sposób jest taki, że zaraz po wbiciu jajka na patelnię przykrywam ją pokrywką i podsmażam 2-3 minuty. Zawsze wychodzi.

Czego użyłem?
-gruby plaster bakłażana
-jajko
-sól, pieprz, papryka słodka
-oliwa
-masło
-mix sałat
-szczypiorek
-parmezan starty
-pieczywo żytnie


Bakłażana grillujemy, bez żadnego tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony bez soli. Sól powoduje, że warzywa puszczają wodę, a chcemy, by nasz bakłażan był jędrny, dlatego solimy dopiero po obróbce. Dodajemy również pieprzu i paprykę słodką.
Jajko wbijamy na rozgrzane masło, solimy i pieprzymy.

Na talerzu układamy bakłażana, częściowo przykrywamy jajkiem. Dodajemy sałaty i pieczywo. Wszystko poza jajkiem skrapiamy oliwą, sałaty solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jajko posypujemy szczypiorkiem i parmezanem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz