Czego użyłem?
-gruby plaster bakłażana
-jajko
-sól, pieprz, papryka słodka
-oliwa
-masło
-mix sałat
-szczypiorek
-parmezan starty
-pieczywo żytnie
Bakłażana grillujemy, bez żadnego tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony bez soli. Sól powoduje, że warzywa puszczają wodę, a chcemy, by nasz bakłażan był jędrny, dlatego solimy dopiero po obróbce. Dodajemy również pieprzu i paprykę słodką.
Jajko wbijamy na rozgrzane masło, solimy i pieprzymy.
Na talerzu układamy bakłażana, częściowo przykrywamy jajkiem. Dodajemy sałaty i pieczywo. Wszystko poza jajkiem skrapiamy oliwą, sałaty solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jajko posypujemy szczypiorkiem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz