poniedziałek, 16 marca 2015

Duży chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z siemieniem lnianym.

Chlebak pusty. To do dzieła!

Czego używamy?
-550 gram mąki pszennej TYP550
-150 gram mąki żytniej TYP720
-30 gram miękkiego masła
-30 gram drożdży świeżych
-garść cukru
-200 ml ciepłego mleka temperatura maks 39 stopni
-250 ml ciepłej wody
-łyżka soli
-garść siemienia lnianego

Mąki z solą mieszamy widelcem, dodajemy pokrojone masło i siemię lniane.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem. Łączymy i odstawiamy na 20 minut.
Zaczyn i wodę przelewamy do mąki i wyrabiamy ciasto około 15 minut, tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem rzepakowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, aż podwoi objętość.

Po tym czasie delikatnie wyrabiamy formując bochenek. Odstawiamy na około pół godziny, nacinamy z wierzchu zimnym, mokrym nożem i oprószamy mąką.

Bochenek na papierze do pieczenia wkładamy na 12 minut do piekarnika w funkcji góra-dół w temperaturze 230 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz