czwartek, 19 marca 2015

Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem.

Jest niemal 22, a ja dopiero za opisywanie obiadu się biorę, a to o czymś świadczy. Także bez zbędnych wstępów będzie.

Czego nam potrzeba?
-250 gram makaronu pełnoziarnistego
-1/3 bakłażana
-6 pomidorów
-oliwa
-czerwona cebula
-300 gram wołowiny zmielonej w domu, lub u rzeźnika na Waszych oczach
-czosnek niedźwiedzi, oregano, bazylia, suszona cebula, papryka słodka, (po dużej szczypcie każdy)
-sól, pieprz
-starty parmezan

Cebulę szklimy na oliwie, wrzucamy mięso i przyprawiamy w/w składnikami (bez soli). Smażymy kilka minut na wysokim ogniu. Pomidory obieramy i ucieramy na grubej tarce, wrzucamy do mięsa, smażymy do zredukowania płynu. Dodajemy pokrojonego ze skórą w kostkę bakłażana, wrzucamy do mięsa. Gdy bakłażan puści sok solimy. Redukujemy płyn.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy.
Wykładamy na talerz, w środku robimy gniazdko i wypełniamy je serem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz