wtorek, 24 marca 2015

Podudzia z kurczaka z paccheri w sosie orzechowo - pomidorowym.


Obiad. Tyle słowem wstępu.

Czego użyłem?
-podudzia z kurczaka
-cebula
-3 ząbki czosnku
-duża garść orzechów włoskich
-pomidory w puszcze
-woda
-śmietanka 30%
-oliwa
-sól, pieprz
-tymianek świeży
-starty parmezan

Oliwę rozgrzewamy na patelni, którą możemy wstawić do piekarnika. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, czosnek zgniatamy bokiem noża i pozbawiamy łupiny. Cebulę i czosnek wrzucamy na oliwę, podsmażamy chwilkę, dodajemy mięso. Smażymy na wysokim ogniu, solimy, pieprzymy; całość posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami, podsmażamy. Podlewamy szklanką wody, redukujemy do połowy i wrzucamy pomidory. Posypujemy tymiankiem.
Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, cedzimy, skrapiamy oliwą.

Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy z sosu mięso, patelnię stawiamy na ogniu. Dodajemy kilka łyżek śmietanki, ściągamy z ognia, dodajemy makaron i mieszamy.

Po wyłożeniu na talerz posypujemy orzechami i parmezanem




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz