wtorek, 3 marca 2015

Roladki drobiowe z pieczarkami i serem w sezamie z pomidorowym kuskusem.

Taki szybki obiad dziś. W poszukiwaniu inspiracji w lodówce natknąłem się na filety drobiowe, które prosiły się już o zjedzenie, względnie zamrożenie. Chciały to mają.

Czego użyłem?
-połówki filetów z kurczaka
-kilka pieczarek
-por część biała i zielona
-sos sojowy
-ser żółty
-białe wino półwytrawne
-pieprz, sól, papryka słodka
-puszka pomidorów
-świeże oregano
-oliwa
-masło klarowane
-groszek zielony
-łyżka ziaren sezamu
-bułka tarta
-jajko

Pory szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy kilka minut, odstawiamy do wystudzenia.

Filety rozbijamy, kładziemy na foli spożywczej, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką słodką. Układamy na nich ser, pieczarki z porami i zawijamy w folii, wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy z foli.

Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego sezamu, tak by zrobiła się z tego papka.
Roladki obtaczamy w bułce, następnie w sezamie z jajkiem i znów w bułce.

Mięso podsmażamy z każdej strony kilka minut na patelni na maśle. Następnie przekładamy na suche naczynie żaroodporne i wkładamy na 20 minut do piekarnika w temperaturze 160 stopni. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pomidory z puszki, dodajemy posiekane oregano, sól i pieprz. Podsmażamy chwilę, dodajemy kilka łyżek groszku zielonego i dusimy jeszcze kilka minut.
Tym sosem pomidorowym zalewamy w misce kuskus, mieszamy i przykrywamy, aż kuskus napęcznieje i dojdzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz