piątek, 20 marca 2015

Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki.

Do ostatniej chwili nie wiedziałem jak mi się dziś dzień potoczy i oczywiście nie było w tym wszystkim chwili na zastanowienie się co przygotować na obiad. Szybkie zakupy odbyły się wśród tej gonitwy i natrafiłem na pstrąga tęczowego. No i już jest!

Czego potrzeba?
-pstrąg w całości
-masło
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-roszpunka
-gruszka
-sok z połowy mandarynki
-ocet balsamiczny
-oliwa
-ser starty długo dojrzewający

Rybę pozbawiamy ości, krojąc wzdłuż, z jednego boku nacinamy 3 razy w odstępach kilku centymetrowych.
Solimy i pieprzymy. Kieszonki powstałe po nacięciach wypełniamy masłem połączonym ze zgniecionym czosnkiem.


Rybę pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni funkcja termoobieg + grill, lub 20 minut w 200 stopniach góra-dół.


Opłukaną roszponkę układamy na talerzu, dodajemy gruszkę, posypujemy serem i podlewamy sosem.

Sos:
łyżkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z mandarynki oraz sól i pieprz łączymy mieszając.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz